03 - Escape from Dol Guldur

Description

Obtiažnosť (oficiálna/komunita): 7 / 7.8
Počet kariet: 41 (Nápor: 2, Zatratenie: 4)
Šanca na efekt tieňa: 34 %
Priemerné ohrozenie karty: 1.4


Úvod: V poslednom scenári sme sa ponáhľali po úspešnom prechode Temným hvozdom predať naliehavú správu od kráľa Thranduila pre pani Galadriel. Na ceste do Lórienu nás však na brehu rieky Anduiny prekvapil horský obor, ktorého sme zlikvidovali a nalodili sme na na plť. Avšak rozruch, ktorý vyvolal boj s obrom, prilákal ďalších nepriateľov, ktorí nám znepríjemňovali cestu po Anduine a to až tak, že sme museli plť opustiť. Vylodili sme sa opäť na brehu rieky a zabili sme všetkých nepriateľov, ktorí na nás číhali, aby sme pokojne došli do Lórienu. Správu od kráľa Thranduila sme teda úspešne doručili. Na základe tejto správy nás pani Galadriel požiadala o láskavosť... O akú? To sa dozvieme v dnešnom scenári...


Taktika: Autori hry nám ponúkajú v tomto ťažkom scenári (obťažnosť 7/10) perfektné vyvrcholenie základnej sady. Tempo bude v tomto scenári nesmierne dôležité. Keďže od začiatku hry bude „uväznený“ jeden z našich hrdinov a navyše každé kolo budeme môcť ako skupina zahrať do hry len 1 spojenca, bude to pekelne náročný scenár a to najmä na taktiku. Akonáhle sa dostaneme do druhej časti scenára a položíme akýkoľvek počet žetónov postupu na kartu úlohy 2B, oslobodíme síce nášho uväzneného priateľa, ale na druhej strane pribudne nám do oblasti odhalenia nepríjemný nepriateľ – Nazgûl z Dol Gulduru. Síce ma hodnotu stretnutia až 40, ale v tomto scenári, aby sme mohli ďalej postupovať budeme získavať karty cieľov a tie nám (okrem iného) budú rýchlo navyšovať naše ohrozenie . Preto je vhodné zvoliť správne tempo – nesmieme byť príliš dlho na karte úlohy 1B, ale zároveň sa musíme pripraviť na boj s Nazgûlom. Ideálne pre boj s ním je mať Zbroj z citadely alebo Parádu, prípadne Radagastovu mazanosť, aby sme ho nejaké to 1 kolo vedeli podržať v oblasti odhalenia a aby neprispieval svojím ohrozením 5 . Čo sa týka jeho statov, tak sa veľmi podobá na Horského obra z predchádzajúceho scenára – 5 , 4 , 3 a 9 (má dokonca nižší o 2 než Horský obor), takže ak sme sa vedeli zbaviť obra, zbavíme sa aj Nazgûla. Ten ma však veľmi nepríjemný povinný efekt, ktorý hovorí, že ak sa vyhodnotí efekt tieňa, brániaci sa hráč musí vybrať a odhodiť 1 postavu, ktorú kontroluje. Môžeme vidieť, že síce na Nazgûla nemôžeme hrať doplnky (napr. Lesnú pascu), ale NIE JE imúnny voči efektom hracích kariet, čiže môžeme zablokovať jeho útok Parádou alebo môžeme jednoducho zrušiť efekt tieňa na karte tieňa pomocou Unáhleného úderu a teda vyhnúť sa jeho nepríjemnému povinnému efektu. Pre boj s Nazgûlom je ideálne mať útok o sile aspoň 7-8 a viac, aby sme ho vedeli zabiť behom jedného až maximálne dvoch kôl. V tretej časti scenára už musíme len utekať a modliť sa, aby sa Nazgûl neobjavil znova (aby sa nám nepremiešal balíček stretnutia), pretože nemá víťazné body a teda ak ho porazíme nejde na víťaznú kopu, ale na odhadzovací balík.

Tímová hra je v tomto prípade kľúčová. Dobre je na začiatku hry mať na ruke niektoré z nasledujúcich kariet: Paráda, Zbroj z citadely, Radagastova mazanosť, Ochranca Lórienu alebo Nečakaná odvaha. Veľmi vie pomôcť na úlohe aj Faramír, ktorý síce je drahý spojenec a my máme len jedného hrdinu zo sféry velenia, ale máme Glóina, ktorý za každé zranenie získava aj zdroj. Ak ho máme v kombinácii s doplnkom Sebazáchova alebo spojencom Dcéra Nimrodel a vieme ho liečiť, tak nemáme problém so zdrojmi zo sféry velenia. Veľmi vie pomôcť aj Stopár zo severu s lokáciami v oblasti odhalenia (niektoré z nich preskúma behom dvoch kôl). Taktiež karta Stáť a bojovať má za úlohu priniesť spojencov do hry z odhadzovacieho balíku a teda obísť obmedzenie 1 spojenec za 1 kolo. Ideálna kombinácia pre Zákerný útok je s Gandalfom alebo s Beornom v boji proti Nazgûlovi, keďže nie je imúnny voči efektom hráčskych kariet. Čo sa týka hrdinov tak Gimliho poznáme (+1 za každé zranenie na ňom), Legolasa takisto (strelec + dáva 2 žetóny postupu ak zabije nepriateľa) a Glóina som už takisto spomínal (za každé zranenie získava zdroj). Éowyn so silou vôle 4 výrazne pomáha na úlohe, ale zaradil som tu aj Glorfindela so silou vôle 3 , ak by náhodou bola Éowyn uväznená, aby sme neprišli o výraznú silu vôle. Eleanor nám bude pomáhať v kľúčových okamihoch rušiť nepríjemné efekty na kartách zrád, prípadne ak ostane po úlohe nevyužitá, môže so silou obrany 2 brániť nejakých slabších nepriateľov.

Tento scenár je pekelne náročný, ale mám ho veľmi rád – veľmi rád sa k nemu vraciam. Netreba zúfať ak príde séria prehier, pretože do istej miery tu zohráva úlohu faktor náhody a to už pri úvodnom nastavení scenára, kedy ku každej karte cieľa pripájame jednu kartu, ktorá daný cieľ stráži. Môžeme teoreticky potiahnuť 3 zrady, ktoré nebudú mať žiaden vplyv na hru a vyviazneme s počiatočným ohrozením 0 v oblasti odhalenia, alebo sa môže stať, že nám prídu traja nepriatelia a ešte nejaký z nich bude mať nápor a skončíme s počiatočným ohrozením v oblasti odhalenia kľudne aj 7-8 a to hneď prvé kolo prídu ešte vo fáze úlohy ďalšie dve karty. Navyše, aby toho nebolo málo, v zapätí na to musíme uväzniť jedného z hrdinov – áno aj to NÁHODNE. Takže jasne tu je cítiť faktor náhody, ale tento scenár je ako stvorený na vyvrcholenie celej základnej sady. Už sa neviem dočkať – poďme na to!“


FAQ: 1. Zamieša povinný efekt na karte Dungeon Jailor aj stráženú kartu cieľa do balíčku stretnutia?
Áno. Dungeon Jailor zamieša akúkoľvek nezískanú kartu cieľa naspäť do balíčku stretnutia, pričom nezáleží na tom, či je strážená alebo voľná. Ak hráč zamieša do balíčku stretnutia stráženú kartu cieľa, tak karta, ktorá ju strážila, ostáva naďalej v oblasti odhalenia. (Caleb)


2. Ak počas nastavenia scenára je odhalená karta s efektom pri odhalení, vyhodnotí sa tento efekt?
Áno, aj napriek tomu, že nie je na karte úlohy napísané slovo „odhaliť“. Ak pripájame kartu, ktorá ma strážiť kartu cieľa, tak automaticky je považovaná za odhalenú. (Caleb)


3. Čo sa stane ak počas nastavenia scenára sa odhalí karta Caught in a web, pripojí sa k hrdinovi a následne je tento hrdina „uväznený“ ?
Hrdina sa po uväznení otočí a nemôže byť použitý, nemôže dostať zranenia a nezbiera zdroje až pokiaľ nie je oslobodený. Karta Caught in a web (Chycen v pavučině) ostáva po celý čas pripojená ku karte hrdinu (aj keď je hrdina uväznený). Po jeho oslobodení ostáva táto okolnosť k nemu pripojená. (Caleb)


4. Čo sa stane po oslobodení s hrdinom, ak bol daný hrdina pred uväznením vyčerpaný?
Vyčerpaný väzeň sa vo fáze obnovenia normálne pripraví, pretože karta úlohy nehovorí, že väzeň je mimo hry. (Caleb)


5. Nazgûl z Dol Gulduru. Ak zrušíme efekt tieňa na karte tieňa, považuje sa to za vyriešený efekt na karte tieňa a spúšťa sa povinný efekt na karte Nazgûla z Dol Gulduru?
Nie. Vyriešenie efektu tieňa na karte tieňa znamená, že tento efekt musí byť spustený a v maximálnej možnej miere vyriešený. Ak zrušíme tento efekt na základe hráčskej karty (napr. Unáhlený úder), tak sa povinný efekt na karte Nazgûla z Dol Gulduru nespúšťa. To isté platí aj v prípade, že karta tieňa nemá žiaden efekt tieňa. (Caleb)


Video z hrania: UŽ ČOSKORO (COMING SOON)

0 comments